Бившата шефка на кожната клиника във Военномедицинска академия (ВМА) проф. Мирослава

...
Бившата шефка на кожната клиника във Военномедицинска академия (ВМА) проф. Мирослава
Коментари Харесай

Бивша шефка във ВМА оправдана за източване на над 7 млн. лв. -

Бившата шефка на кожната клиника във Военномедицинска академия (ВМА) проф. Мирослава Кадурина е оправдана по делото за длъжностно закононарушение и заграбване на над 7 млн. лв. от болничното заведение, заяви lex.bg.

Решението е на Софийския боен съд, където делото против Кадурина продължи 6 години. 

През 2016 година военната прокуратура в София прати Кадурина на съд дружно с към този момент починалия началник на ВМА ген. Стоян Тонев. Тя беше упрекната, че за интервал от 10 година като шеф на " Дерма прим ", клиника, която се обитаваше в постройката на академията, е нанесла вреди за близо 6,5 млн. лева на ВМА. По друго дело беше упрекната в заграбване на 774 673 лв. от болничното заведение. 

Скандалът с данни за източване на ВМА стартира през 2015 година, когато тогавашният народен представител от ГЕРБ и някогашен шеф на болничното заведение ген. Стоян Тонев напусна Народното събрание и му бяха повдигнати обвинявания. След него обвиняване получи и проф. Кадурина с аргумента, че е взела участие в източването на болничното заведение през ръководената от нея частна компания „ Дерма прим “, като употребила поста си във ВМА, с цел да дава и отдава чартърен медицински апарати на частното сдружение.

Прокуратурата е протестирала оправдателната присъда на Кадурина, като оспорва извода на военния съд, че Кадурина не може да бъде съдена за длъжностно закононарушение. Държавното обвиняване не приема, че липсват доказателства, че Кадурина е разпореждала във ВМА да се правят процедури на пациенти на „ Дерма прим “ безкрайно във времето.

В митинга се споделя също, че по делото е било потвърдено, че всички консумативи, както и абонаментното обслужване на употребяваните от компанията апарати, са били за сметка на ВМА. Прокуратурата оспорва и оправдаването на Кадурина за заграбване на над 770 000 лв..

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР